Verloskundigenpraktijk Stadshagen Zwolle



Borstvoeding

borstvoeding stadshagen

  1. Is wetenschappelijk bewezen de beste voeding voor je baby.
  2. Is gemakkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur, in de juiste hoeveelheid.
  3. Beschermt de moeder tegen borstkanker.
  4. Beschermt de baby tegen allergie en andere ziekten.
  5. Beïnvloedt de binding tussen moeder en kind op een positieve manier.
  6. Voorkomt overgewicht bij baby´s.
  7. Kan helpen je oude figuur weer makkelijker terug te krijgen.
  8. Creëert een moment van rust en intimiteit tijdens de kraamtijd en de periode daarna.

Wel of niet borstvoeding geven?

Borstvoeding geven kost veel energie en vraagt in het begin veel aandacht en inzet, van jou, de baby en de omgeving.  Sommige vrouwen twijfelen nog in het begin van de zwangerschap of ze wel borstvoeding moeten geven. Neem rustig de tijd om je te laten informeren over het onderwerp. Ik bespreek dit graag tijdens het spreekuur met jullie. Wat ook kan is dat je bijvoorbeeld eens naar een voorlichtingsavond over borstvoeding gaat of je kan er een boek over lezen.

Voorbereiding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderd er veel in je lichaam. Ook je borsten gaan veranderen van vorm en grootte. Er wordt ook meer klierweefsel gevormd. Deze veranderingen zijn de eerste voorbereidingen om straks borstvoeding te kunnen geven. Ook tijdens de zwangerschap komt het voor dat er al vocht uit de tepels komt.

Borstvoeding net na de bevalling en in het kraambed

Om de borstvoeding een goede kans van slagen te geven is het belangrijk om de baby vlak na de bevalling (het liefst binnen 1-2 uur) aan te leggen. Dit eerste contact bevordert de zuigreflex van de baby en stimuleert de borst om melk te produceren. De eerste dagen drinkt de baby colostrum. Na ongeveer 3 dagen krijg je stuwing en kunnen je borsten warm en vol aanvoelen. Soms krijg je verhoging en ook dat is normaal. Het duurt ongeveer 3 dagen voordat de borstvoeding optimaal op gang is. Tijdens deze dagen is het aan te raden de baby zo frequent mogelijk aan te leggen. Het voeden op verzoek is in deze fase een goed uitgangspunt.

Het vraag en aanbod principe

Later in het kraambed, na de stuwingsdagen, produceren de borsten melk via het vraag-en-aanbod principe. Een enkele keer, als de borst minder melk produceert of als de baby vaker vraagt, zul je juist meer of minder moeten aanleggen om zo de borstvoeding optimaal op gang te houden.

Meer informatie

Meer en uitgebreide informatie over het onderwerp borstvoeding vindt je op: www.borstvoeding.com

Kunstvoeding

 

Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Flesvoeding (kunstvoeding) is dan het alternatief. Je kunt hierop ook later overgaan wanneer de borstvoeding niet lukt. Kunstvoeding is te koop bij de drogisterijen en supermarkt. Wanneer er in je familie allergieën of eczeem voorkomt, is het goed om te overleggen over het soort voeding dat je wilt gaan geven. Je kraamverzorgster kan je informatie geven over het klaarmaken van de voeding en het gebruik van flessen en spenen. Als je kiest voor het geven van kunstvoeding zal ik samen met de kraamzorg, ook zorg dragen voor voldoende informatievoorziening en praktische ondersteuning.